zondag 12 oktober 2008

Houdbaarheid

Het lijkt de secretaris een goed idee om voor allerlei leidinggevende en bestuurlijke functies een maximale termijn vast te stellen waarop de functie in een organisatie bekleed mag worden. Over het algemeen kan gesteld worden, dat na een termijn van zes tot acht jaar het goed is voor de organisatie in kwestie, maar ook voor de persoon zelf om te gaan "verkassen".

Veel mensen hebben onvoldoende lef of het ontbreekt ze aan zelfvertrouwen om te vertrekken uit een functie die ogenschijnlijk goed bevalt. Maar degenen die toch een overstap maken naar dezelfde functie in een andere organisatie (kan heel verfrissend zijn), of nog mooier: zij die aan heel iets anders, iets nieuws gaan beginnen zeggen na een tijdje allemaal: "Dat had ik veel eerder moeten doen". Vandaar het woordje "ogenschijnlijk", want niet alleen de mensen knappen er van op, maar ook de organisaties die zij achterlaten en die zij komen versterken worden er beter van.

En laten we wel wezen! Leerkrachten die tientallen jaren op dezelfde school werken, dat kan toch niet. Burgemeesters die drie of nog meer termijnen van zes jaar blijven zitten, wethouders, gemeentesecretarissen, afdelingshoofden die inmiddels onderdeel van het meubilair zijn geworden, daar is toch sprake van sleur, routine, tunneldenken en gaat er toch niets verfrissends meer van uit.


Nee, de secretaris is voor het vaststellen van termijnen en stelt voor dat bestuurders niet langer dan 2 termijnen mogen aanblijven en dat ambtenaren en semi-ambtenaren gaan werken met een contract van vijf jaar, eenmalig te verlengen met drie jaar. En dan.....wegwezen. Per provincie zou gemakkelijk een poule kunnen worden opgericht waarin alle ambtenaren worden ondergebracht, zodat het ruilen gemakkelijk tot stand kan worden gebracht.

Dit lijkt de secretaris een zegen.

Geen opmerkingen: